RSS feeds FacebookTwitterLinkedInVolg mij viaSuivez-moi sur

Identiteit is een illusie

Het ontwikkelen van een eigen identiteit kan nuttig zijn in je persoonlijke ontwikkeling, maar het houdt ook een risico in. Het versterkt de gedachte dat wij afgescheiden individuen zijn met een unieke, onveranderlijke essentie, waardoor we tegenover anderen kunnen komen te staan. Het leidt tot identiteitsdenken en hokjes.

In feite wordt onze identiteit opgebouwd door al onze levenservaringen en is dus ook fluïde. Dat illustreert mijn leven als sociale stijger of, zoals ik het liever noem – transklasse. Wie ik was toen ik opgroeide als tuindersdochter en wie ik nu ben als academisch opgeleide schrijfster, consultant en coach hebben weinig met elkaar te maken. In dit artikel laat ik zien dat onze uniciteit meer zit in die combinatie van levenservaringen dan in een onveranderlijk en authentiek ‘ik’.

Lees het hele artikel.

Gepubliceerd in TvOO, 2023-4 (november)