RSS feeds FacebookTwitterLinkedInVolg mij viaSuivez-moi sur

Transklasse. Leven in twee werelden

Lenette Schuijt is tuindersdochter en transklasse. Dat wil zeggen dat ze een reis heeft doorgemaakt van een lagere klasse naar een hogere middenklasse, waar iedereen hoogopgeleid is en een uitstekende baan heeft. In dit boek vertelt ze over haar reis, wat haar heeft geholpen en welke obstakels ze tegenkwam, en welke kwaliteiten ze onderweg ontwikkelde.
Ondanks haar ‘sociale stijging’ ziet ze zichzelf niet als het bewijs dat iedereen, als je maar hard werkt,  er wel kan komen. Die gedachte (die we ook wel meritocratie noemen, van ‘merit’, het Engelse woord voor ‘verdienste’) verhult het feit dat de startpositie van kinderen uit verschillende sociale klassen niet hetzelfde is. Het wordt tijd dat we de klassenverschillen meer benoemen en afstand nemen van het meritocratische gedachtengoed. Naast een verslag van haar reis, geïllustreerd met voorbeelden uit romans en biografieën, is dit boek dan ook een pleidooi om ook klasse in ogenschouw te nemen als het gaat over diversiteit.

TransklasseDoor een studie van sociologische, filosofische en psychologische analyses van sociale mobiliteit geeft dit boek antwoorden op vele vragen. Wat moet een transklasse achterlaten en hoe verwerf je als sociale stijger een eigen plek in een ander milieu? Hoe zorgen transklasses ervoor dat ze, terwijl ze de sociale ladder beklimmen, zichzelf blijven? Hoe verandert het contact met hun milieu van afkomst? Wat maakt dat sommigen wel en anderen niet hun milieu verlaten?

Veel mensen realiseren zich niet dat zij een transklasse zijn of getrouwd of bevriend zijn met een sociale stijger. Deze levensverhalen van sociale stijgers laten zien dat klasse nog altijd springlevend is in onze samenleving. Maak kennis met een fascinerend, maar voor velen verborgen fenomeen.

‘Schuijt legt genadeloos de vinger op de zere plek en fileert vlijmscherp de zo bejubelde en bewierookte meritocratische samenleving die we de afgelopen decennia in ons land hebben gecreëerd en alle misvattingen die daarvan het gevolg zijn: ‘Het maakt dat mensen die niet vooruitkomen het zichzelf verwijten en dat mensen die het goed hebben denken dat het hun persoonlijke verdienste is.’ (recensie door Gérard Zeegers op Nivon.nl)


Bestellen

Titel: Transklasse. Leven in twee werelden
Auteur: Lenette Schuijt
Uitgeverij: Mediawerf, Haarlem
Prijs:  € 29,95