“Je kunt wel een academische opleiding hebben en driemaal modaal verdienen, maar daarmee pas je nog niet in een nieuwe klasse.” Die zin raakte Necla Kaplan diep; het was precies het stukje inzicht dat ze miste.
Necla Kaplan is een typische transklasse. Haar ouders zijn Turks-Nederlands en tot aan de universiteit had ze zich nooit anders gevoeld dan haar studiegenoten. Tot ze een baan kreeg op de Zuid-As. Ze realiseerde zich dat ze een eerste-generatie professional is tussen collega’s met zeven vinkjes. Ze begon interviews te houden met mensen zoals zij. Het werden indringende verhalen over identiteit, klasse, bi-culturele wortels en uitdagingen op de werkvloer.
En voordat zei het wist, ontstond First Gen, de podcast voor pioniers die de verschillende lagen van de samenleving kennen én samenbrengen. In deze serie spreekt ze met experts over onderwerpen zoals code-switching, sociale mobiliteit, grensoverschrijdend gedrag op het werk en het laten horen van je stem als minderheid op de werkvloer. Daarnaast spreekt ze met first-generation professionals uit verschillende generaties, achtergronden en sectoren.
In deze aflevering van First Gen de podcast mocht ik te gast zijn en met Necla Kaplan spreken over mijn boek Transklasse, waarin ik de uitdagingen beschrijf van de transitie naar een andere sociale klasse dan die waarin je bent opgegroeid. Aan bod komt de vraag hoe sociale en culturele achtergrond je identiteit vormen – en wat het betekent om je niet helemaal thuis te voelen in een nieuwe omgeving, zelfs wanneer je economisch of professioneel beweegt in een andere klasse.